Information ridskola

Information

Villkor för ridavgifter

Ridskolans termin följer normalt skolans termin. En vecka varje termin är s k teorivecka (normalt under skollovet). Alla ridgrupper har teoritillfällen varje termin vilket ingår i den ridutbildning som Heda Ridklubb ger.

Ridavgiften betalas i förskott och året är uppdelat på tre betalningsperioder (höst, vinter, vår). Man betalar för exakt så många tillfällen (inklusive ingående teorilektioner) som hålls under terminen. Detta innebär att det total antalet lektionstillfällen per termin varierar mellan grupperna beroende på när röda dagar och lektionsfria dagar infaller under terminerna. Därmed varierar också terminsavgiften beroende på vilken grupp man går i.

Om du inte betalar måste vi skicka en påminnelse och då tillkommer påminnelseavgift med 50 kr.

Uppsägning av ridskoleplats

Uppsägning av ridskoleplats måste ske minst fyra veckor i förväg (4 lektionstillfällen). Eventuellt kvarvarande inbetalt belopp återbetalas. 

Uppsägning av plats till höstterminen görs senast sista ridtillfället på vårterminen. Senare uppsägning än utgången av vårterminen innebär att man får betala för fyra gånger under höstterminen.

OBS! Avtalet gäller fortlöpande tills ridskoleplatsen formellt sägs upp. För att uppsägning ska gälla krävs mejl eller brev av myndig elev eller den av avtalet påskrivande förälder/målsman.

Allmänna villkor för deltagande

Vid nybörjarlektioner krävs att en vuxen följer med och hjälper till och leder hästen under lektionerna.

Alla elever vid ridskolan måste vara medlemmar i Heda Ridklubb (annars gäller inte vår olycksfallsförsäkring).

Övrigt

Privatlektioner går att boka dagtid i mån av tid (gäller ej hoppning).

Vilken ridgrupp ska jag rida i?

Ridlärarna placerar in dig i en ridgrupp som passar din kunskapsnivå. För att uppnå högsta möjliga kvalitet på undervisningen strävar vi efter att ha så kunskapsmässigt jämna grupper som möjligt. I undantagsfall kan det bli aktuellt med byte av ridgrupp, om du och vi märker att du skulle passa bättre i en annan grupp. Naturligtvis tar vi hänsyn till dina möjligheter att byta dag eller tid.

Vi tar också hänsyn till att våra hästar är olika stora när vi sätter samman ridgrupperna, eftersom vi vill kunna erbjuda alla i gruppen en lämplig häst/ponny.

Vad ska jag ha på mig?

  • Hjälm. Du måste ha en godkänd hjälm. Vi har ett antal till utlåning.
  • Skor med klack. Du måste också ha skor eller stövlar med klack (för att foten inte ska glida igenom stigbygeln). Tänk också på att kängor med stora spännen och liknande kan fastna och medföra en säkerhetsrisk. Ett par riktiga ridskor är en god investering (de är också i de flesta fall riktigt bra att använda till vardags).
  • Säkerhetsväst är obligatorisk vid bommar och hoppning för elever under 18 år. Vi har ett antal för utlåning.
  • Oömma kläder. Tänk på att ha oömma kläder. På överkroppen har du lämpligen en tajt tröja eller jacka, då ser ridläraren hur du sitter och kan hjälpa dig att få en god sits (då blir det mycket enklare att kontrollera hästen). Men, inte tröja eller jacka med luva eller kapuschong, det kan vara direkt farligt. Du behöver inte ha ridbyxor, men tänk på att undvika byxor med söm på insidan, det kan ge skavsår.

Hur går lektionen till?

I lektionstiden ingår upp och avsittning samt ev. fram och bortplockning av hindermaterial. För att du som är nybörjare ska få bästa möjliga start kommer vi att träna på att hantera och leda hästen, sitta upp och sitta av, mm, allt för att öka säkerheten i umgänget med hästen.

Du ska vara på plats senast 20 minuter före lektionstiden för att sadla och tränsa din häst (om den inte gått lektionen innan). Du ska också vara beredd på att ta hand om hästen efter lektionen. Om du är nybörjare kommer vi att hjälpa dig till rätta tills du lär dig.
Vid nybörjarlektioner skall vuxen, iklädd springvänliga skor, följa med och leda eleven under lektionerna.

Byte av häst mellan lektionerna sker i stallet. Vilken häst du ska rida ser du på skärmen som sitter på väggen i hjälm- och västrummet. Rummet ligger precis till vänster när du gått in genom huvudentrén. Vår strävan är att du som elev ska få möjlighet att rida samma häst flera gånger i rad för att lära känna den. Vi har välutbildade och erfarna ridlärare på alla lektioner och det är ridläraren som leder lektionen.

Föräldrar, släktingar, m fl är välkomna att följa lektionen från läktaren, men utan att kommentera. Även lek och stoj på läktaren är direkt olämpligt, eftersom hästarna kan bli rädda för skarpa ljud då de inte ser vad som förorsakar dem. Av samma orsak är inte hundar tillåtna på läktaren under pågående lektioner och träningar. I stallet ska hundar hållas kopplade, tänk på att alla hundar inte är hästvana och att det faktiskt finns hundrädda hästar (och barn).

Utrustningskontroll

Vid varje lektion gör instruktören en s k utrustningskontroll. Det innebär att ridläraren kontrollerar att sadeln och tränset sitter korrekt på hästen. Anledningen till att ridläraren gör denna kontroll är för att förebygga skador hos häst och ryttare.
En lös sadelgjord eller en felaktigt spänd nosgrimma kan leda till skador och/eller olyckor. Om sadelgjorden inte är spänd, kan sadeln glida på sned med ryttaren på. Risken är då att hästen får panik och skenar. Är nosgrimman felaktigt spänd kan bettet inte inverka korrekt på hästen. Följden kan vara att ryttaren får svårigheter att stanna och styra. Om hästen är felaktigt sadlad (sadeln ligger för långt fram eller bak) kan den få skavsår. Dessa sår tar lång tid att läka.

Utrustningskontrollen går snabbt och smidigt om eleverna sadlat och tränsat korrekt innan lektionen. Stiglädrens längd justeras efter ryttarens benlängd och sadelgjorden behöver spännas innan uppsittning. Yngre barn behöver också hjälp vid uppsittningen.

Vad händer om jag blir sjuk eller inte kan komma?

Avbokning sker online via Min Ridskola >>
Om du blir sjuk eller inte kan delta i en ridlektion ska du anmäla det till ridskolan så snart som möjligt för att få möjlighet att rida igen.
För lektioner under vardagar och söndagar gäller avbokning senast kl 12 samma dag.
Lördagsgrupper behöver avboka senast kl 9 samma morgon. 

Vi uppskattar om du meddelar oss om du inte kan komma även om det är för sent för att få rida igen, det ger oss möjlighet att omfördela hästar vid behov.

Igenridning

Man kan endast ha en igenridning under en fyraveckorsperiod.
Igenridning sker i lämplig grupp i mån av plats.

Avbokad igenridning går ej att rida igen.

Bokning sker i minridskola.se, frågor angående igeniridningar vi melj till: igenridning@hedaridklubb.se

Vad händer om min lektion blir inställd?

Vid akut sjukdom (om vikarie inte kan ordnas) eller annan händelse vi inte kan råda över (strömavbrott, extremt väder och liknande) kan enstaka lektion komma att flyttas till annat tillfälle. Då gäller samma regler som vid sjukdom. Vid längre (oplanerat) avbrott i lektionsverksamheten sker kompensation antingen ekonomiskt i efterskott eller enligt särskild överenskommelse.

Extra ridning kan göras på lediga platser i befintliga ridgrupper. Extra ridning bokas med din ordinarie ridlärare eller Mia.

Vad är teorivecka?

Varje termin ersätts ordinarie lektioner med en teorivecka. Under teoriveckan äger olika föreläsningar, clinics och kurser rum. Aktiviteter finns för såväl vuxna som barn, både på dag- och kvällstid.

Vilka aktiviteter som äger rum den aktuella veckan, och när och var de sker, anslås i stallet och på hemsidan ca tre veckor i förväg. Som ridskoleelev får du naturligtvis delta i hur många av aktiviteterna du vill utan extra kostnad.

Har du egna förslag på aktiviteter till teoriveckan, kontakta din ridlärare!

Avslutningsvis

Varmt välkommen till Heda Ridklubb!

Vår ambition att ge dig en god ridutbildning och en god grund för att umgås med hästar på ett tryggt och säkert sätt. Vi vill också erbjuda dig möjligheten att ingå i en härlig gemenskap med hästen i centrum. Vi på Heda är ett stort glatt gäng som umgås på olika sätt, ibland även utan hästar. Vi har alltid plats för fler i våra aktiviteter.

Mer information hittar du på denna hemsida, vår FB-sida och på anslagstavlorna i stallet. Du kan också tala med din ridlärare eller kontakta någon i klubben.